Sponsorlu Bağlantılar

Atasözleri Nedir?

Gülü Seven Dikenine Katlanır Ne Demek?

Atasözleri, genellikle birkaç kelimeyle kıssadan hisseyi bizlere yansıtan sözlerdir. Bu hisseler uzun gözlemlerle oluşur ve bizim payımıza da faydalı öğütler, öğretiler kalır. Her toplumun kendine has söz öbekleri vardır ve bizlere kılavuzluk eder atasözleri ve anlamları bir toplum için çok önemlidir. Atasözlerini oluşturan öbeklerde bütün duygu ve düşünceler içinde yer alır.

Atasözlerinin yansıttığı yargılar kişiden kişiye değişmez. Halka mal olmuştur ve halk tarafından aynı şekilde biçimlenir, söylenir. Atasözlerinin yansıttığı kıssadan hisselerin manası oldukça yüksektir ve söyleyeni belli olmamasına rağmen mevcudiyetlerini muhafaza etmeye devam etmektedir.

Atasözleri bir toplumun, halkın kullandığı kalıplaşmış sözlerdir. Bu sebeple kişiler tarafından atasözlerindeki sözcükler ve bu sözcüklerin yeri değiştirilemez. Örnek vermek gerekirse “Sakla samanı, gelir zamanı.” Atasözünü; samanı sakla, zamanı gelir şeklinde söyleyemeyiz.

Günümüzde bazı atasözlerinin diğerlerine oranla çok daha sık kullanıldığını görürüz. Sık kullanılan atasözlerinden biri de  “Gülü seven dikenine katlanır “ atasözüdür. Çoğu atasözünde olduğu gibi yaşanmış bir olay sonrası ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelmiştir. Gülü seven dikenine katlanır ne demek gelin kısaca bu konuya bakalım. Yaptığımız işte başarı kazanmayı hedeflemişsek işimizin zorluklarına da katlanıp göğüs germemiz gerekir demektir.

Birçok filme, yazına konu olan bülbülün, pek meşhur güle; çiçeklerin kraliçesine aşkı artık bilinen bir efsanedir. Gül, önceleri solgun bir ak güldür. Ve goncaların seher vakitlerinde açtığı düşünülür. Bülbül ise bütün gece bu anı bekler. Goncanın açılmasını bekler ve bu bize göre efsanevi hikâyeyi, bülbüle göre bu görkemi seyretmek ister fakat uykuya dalar ve bülbül goncanın açılışını seyredemez. Tekrar tekrar bu fırsat elinden kayıp gider. Gül mevsimi geçer ve bülbül ötemez olur.

Gül mevsimi yeniden gelir ve bülbül ötmeye başlar, gülün açılmasını aşkına karşılık vermesini bekler. Öter durur, gül naz eder. Bülbül hasretle gülün dalına konar ama daldaki dikeni fark etmez. Ve diken bülbülün göğsüne batar, bülbülden kanlar sızar.

Gülün toprağına akan bülbülün kanları yağmur suyuyla gül fidanına geçer ve ondan sonra beyaz gül kıpkırmızı açmaya başlar.

Bu yüzden: “Gülü seven dikenine katlanır.” Atasözü söylenegelmiştir…